Az ISO 9001 új verziójának tervezete

2014.09.02

Idén már két hírlevelet is írtunk a várva várt ISO 9001-es minőségirányítási rendszerszabvány revíziójának témájában. Viszont most már nem csak a félhomályban tapogatózunk, mivel kivilágosodott a kép, MEGJELENT AZ ISO 9001 ÚJ VERZIÓJÁNAK TERVEZETE immár írásos formában, melyet az MSZT augusztus 1-jén MSZ/T ISO/DIS 9001 néven adott ki.

A 2015. szeptemberi dátumhoz közelítve (ez a publikáció tervezett időpontja) eljött az idő, hogy a szabványtervezetet a nagyközönség elé bocsássák (értékelésre).

Felépítés és szaknyelv

A szabvány szerkezete a többi ISO-s rendszerszabvánnyal való könnyebb integrálhatóság miatt a korábban is leírtak alapján módosult:

  • Alkalmazási terület
  • Rendelkező hivatkozások
  • Szakkifejezések és meghatározásuk
  • A szervezet és környezete (szervezet, érdekelt felek, alkalmazási terület, irányítási rendszer)
  • Vezetés (elkötelezettség, politika, felelősségi és hatáskörök)
  • Tervezés (irányítási rendszer, kockázatok és lehetőségek, célok)
  • Támogatás (erőforrások, kompetencia, tudatosság, kommunikáció, dokumentáció és kezelésük)
  • Működés (a termék-előállítás tervezése és szabályozása, tervezés és fejlesztés, kihelyezett folyamatok)
  • Teljesítményértékelés (figyelemmel kísérés, mérés, elemzés, értékelés; belső audit, vezetőségi átvizsgálás)
  • Fejlesztés (nemmegfelelőség, helyesbítő tevékenység, folyamatos fejlesztés)


Természetesen a következetes változásoknak, akár felépítésbeli, akár nyelvezetbeli, nem kell a szervezet minőségirányítási rendszerének dokumentációjában visszaköszönnie. A különböző részek felépítése inkább csak egyféle egységes követelmény bemutatást próbál elérni.

A szakkifejezések terén sincs továbbra sem kötelezettség a szabványban szereplők használatára, a szervezet nyugodtan alkalmazhatja a már jól beváltakat.

Kockázatalapú megközelítés

A kockázatok kezelése témát tekintve most már feketén fehéren leírva látható, hogy a szervezetnek, akik a szabvány követelményei szerint szeretnének működni meg kell, hogy értsék a környezetüket, melyben működnek és meg kell határozniuk azokat a kockázatokat, amelyek a megfelelő működést/működésüket veszélyeztethetik.

Az egész rendszernek úgy kell működnie, hogy megelőzze a problémákat, ne pedig a problémák megfelelő kezelésén keresztül érje el a céljait. Ennek a szemléletnek egy fontos jelzője, hogy a szabvány már nem is rendelkezik külön Megelőző tevékenység résszel.

Ami talán egy kicsit mégis furcsa lehet, hogy nincs előírás egy dokumentált eljárásra, bocsánat az új szabvány szerint dokumentált információ fenntartására, a kockázatkezelési/kockázatirányítási folyamatra. Természetesen nem tiltja a szabvány a kötelező dokumentált információk fenntartásán túli plusz eljárások készítését, mely ezen esetben szinte biztos, hogy kellene fog.

Ez csupán egy kis ízelítő volt az új szabványból, mely az MSZT-nél, illetve annak online szabványkönyvtárában elérhető bárki számára.

Ha pedig értelmezésbeli kérdések merülnének fel Önben a tervezetet illetően bátran forduljon hozzánk bizalommal.


Hozzászólások

Ehhez a hírhez eddig még nem érkezett hozzászólás.


Hozzászólás írása

Hozzászólás irásához kérjük jelentkezzen be az oldalra: Bejelentkezés...