Az új ISO 9001:2015 szabvány várható kockázatirányítási vonatkozásai

2014.01.21

A korábbi ISO 9001:2015 témában íródott cikkünkben boncolgattuk az új szabvány változásait globálisan, illetve megemlítettük, hogy talán az egyik „legizgalmasabb” változás a revízió alkalmával a kockázatirányítás térnyerése lesz. Most pedig szeretnénk egy kicsit jobban rávilágítani, hogy az új kockázatirányítási szemlélet miként ölt testet az új szabványban, legalábbis a jelenlegi változat szerint (mely 2015-ig még mehet át változásokon).

Ez a szabvány teszi először a minőségirányítási folyamat részévé a kockázatirányítást?

A válasz természetesen nem, mivel az ISO 31000-es családnak konkrétan a globális kockázatirányítás a témája, de példának ott van még az ISO 14001-is, mely konkrétan a kockázatközpontú megközelítés irányából építi fel a követelményeit. Továbbá a megelőző és helyesbítő tevékenység már hosszú ideje részét képezi az ISO 9001-nek is annak érdekében, hogy a nem kívánt eseményeket és azok következményeit elhárítsák, viszont e tevékenységek a MIR folyamatainak csak bizonyos elemeire vannak korlátozva. Ezért az ISO 9001:2015 többek között ezt hivatott megváltoztatni.

A változás főként abban mutatkozna meg, hogy az új szabványban nem a jelenlegi „egyes problémák gyökér okainak megtalálása, rögzítése és az újbóli bekövetkezés megakadályozása” szemlélet uralkodna, hanem e helyett a kockázatirányítás magasabb prioritást kapna és egy szélesebb alapokon fekvő rendszerszintű kockázat feltárás és kezelés lépne a korábbi módszer helyére. Továbbá ez az új szemlélet már nem csak az ügyfelek irányába mutatna, hanem más érintettek felé is, mint pl.: alkalmazottak, beszállítók, a környezet melyben a cég működik, szakszervezetek, jogi környezet, stb.

Nem utolsó sorban pedig a kockázatirányítás egyik alapszabályára is felhívja a figyelmet, miszerint mérlegelni kell a várható esemény/kockázat valószínűségét kontra hatását (Ne lőjünk ágyúval verébre).

 

Tovább a teljes letölthető anyaghoz