Mi az a Cybathlon?

2017.02.17

Egy új olimpiai sportág vagy talán egy újfajta olimpia?

A magyar egy sportszerető nemzet. Nálunk mindenki ért a sporthoz, de a focihoz egészen biztosan. Az olimpia sportágakat bizonyára te is ismered, de vajon tudod-e mi a Cybathlon?

A duatlon és a triatlon nagyon népszerű és ismert sportág, de mit jelenthet a „cy” előtag? Nem csigázlak tovább, a „cy” a „cyborg” (magyarosan kiborg), amely a kibernetikus organizmus kifejezés rövidítése. A fogalom a science-fiction műfajból származik. Olyan kitalált személyt jelent, akinek a fizikai képességei túllépnek a normális emberi korlátokon, a beépített mechanikai elemek segítségével. Talán a legismertebb kiborg a T-101 a Terminátor filmekből.

Tehát a megoldás: a Cybathlon a bionikus segédeszközöket használó embereknek rendezett olimpia, amelyet első alkalommal Zürichben rendeztek meg 2016 októberében. Természetesen a versenyen nem valódi kiborgok vettek részt, de sok esetben nagyon közel álltak ehhez.

A Cybathlont az Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (ETH Zürich) és a National Centre of Competence in Research Robotics (NCCR) rendezte. A Cybathlon-nak három célja van, a verseny megálmodója Robert Riener professzor szerint, az ipar és az egyetemek közötti kommunikáció támogatása, a fejlesztők és a fogyatékkal élők összehozása, valamint a robotos segítőeszközök bemutatása a szélesebb nyilvánosság számára.

A Cybathlon sportágai:

  • agy-számítógép interfész (Micsoda??!!!),
  • elektromos stimulációs kerékpár,
  • elektromos hajtású kar protézis,
  • elektromos hajtású láb protézis,
  • elektromos hajtású külső váz (exoskeleton),
  • elektromos hajtású kerekesszék.

A versenyen tulajdonképpen azt lehetett felmérni, hogy a hétköznapi használatra tervezett eszközök, hogyan állják meg a helyüket egy versenyhelyzetben. A versenyzőknek, ép emberek számára egyszerű, de fogyatékkal élőknek nagy kihívást jelentő feladatokat kellett végrehajtaniuk, mint például az exoskeleton segítségével leülni és felállni, kikerülni az akadályokat vagy felmenni egy lépcsőn.

A Cybathlon sportágaiban használt eszközök döntő része orvostechnikai eszköz és egyben gép is. Így ezeket természetesen csak CE jelöléssel lehet forgalomba hozni, illetve így vehettek részt a versenyen is.

Az exoskeleton tulajdonképpen egy robot, amely a lebénult emberek számára biztosítja a mozgás lehetőségét, ha orvosi célból alkalmazzák. Az exoskeletonnak azonban számtalan egyéb alkalmazási területe is van. Az amerikai és a kínai hadsereg kísérleteket folytat a katonák képességeinek kiterjesztésére, illetve számtalan japán megoldás van, amely ipari területen nehéz terhek emelését teszi lehetővé exoskeleton segítségével…

Vajon a kiborgok képességeit valódi emberek is elérhetik?

További részletek: http://www.cybathlon.ethz.ch/en/

Kattints a képre!