Szakmai fórum az EN 62366-1 magyar nyelvű kiadása alkalmából

2018.11.14.

A World Usability Day (WUD) team idén egy érdekes témát talált: Design for Good or Evil. Többféle megoldás lehet a magyar fordításra, például a következő: Tervezz a Jónak vagy a Sátánnak! (talán, nem feltétlenül a leghitelesebb fordítás, de így érdekesebb…).

Igen, ez az angol nyelv szépsége. Mindössze öt szó, mindegyiket értjük külön-külön, mégis nehéz pontosan megérteni az üzenetet.  Ezek után vegyél elő egy angol nyelvű szabványt, ami egy új, számodra ismeretlen szakterületről szól. Sokkal hosszabb idő kell a megértéshez és könnyen félreérthetünk követelményeket, ha angolul olvassuk. Akármilyen magas szintű nyelvtudással rendelkezel, a legjobban mégis csak az anyanyelveden érted meg te is egy szöveg értelmét.

Éppen ezért vagyunk nagyon büszkék arra, hogy többek között a javaslatunkra döntött a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) az MSZ EN 62366-1:2015 szabvány magyar nyelvű kiadása mellett. A jó használhatóságra irányuló tervezés orvostechnikai eszközökre való alkalmazása még mindig komoly kihívást jelent mind a gyártóknak, mind a kijelölt szervezeteknek. Az MSZ EN 62366-1, a leendő MDR harmonizált szabvány, magyar nyelvű kiadása jelentős mérföldkő e szakterület hazai fejlődésében.

Jobb alkalom nem is lehetne a magyar kiadás bemutatására, mint a használhatóság világnapja. A WUD szakmai napot idén a Magyar Szabványügyi Testülettel közösen szerveztük. A rendezvény részvételi díja jelképes, a SAASCO ügyfeleinek mindössze 10.000 Ft/fő + ÁFA.  Nézzük, mit kapsz cserébe:

  • a teljes szabvány bemutatását magyarul, közérthetően felkészült előadók tolmácsolásában,
  • a szabvány megvásárlása esetén 20 % kedvezményt,
  • konzultációs lehetőséget,
  • büfé ebédet.

A részletes programot itt, a szabványmegrendelővel összevont jelentkezési lapot itt találod. A szabvány december 1-én kerül kiadásra, ezért nincs ár megjelölve a jelentkezési lapon, de körülbelül az angolnyelvű változat árával fog megegyezni (nettó 13.000-15.000,- Ft).