ÖSSZEFOGLALÓ A WUD SZAKMAI NAPRÓL

2015.11.12.

Kiemelkedő érdeklődésre tartott számot 2015.11.12-én, a World Usability Day alkalmával megtartott “Használhatóság és innováció” szakmai napunk.

Egy évvel ezelőtt megígértük: “Természetesen folytatjuk! Találkozunk 2015-ben!”

Betartottuk, és így idén ismét szakmai nappal csatlakozunk a World Usability Day nemzetközi rendezvénysorozathoz. Az eseményt a Lurdy házban közel 100 főnyi hallgatóság előtt rendeztük meg nagy sikerrel.

                                                                          

A WUD ez évi központi témája az innováció. A szakmai napunk is ezt a témát járta körül. Úgy gondoltuk, hogy nagyon fontos a különböző iparágak tapasztalatainak megismerése és megosztása.

Ebben az évben az orvosi alkalmazásokon túl olyan izgalmas területekre is kitekintettünk, mint az ipari gépgyártás, a haditechnikai és a robot technológia.

Az elhangzott előadások szemléletesen bizonyították, hogy a használhatóság témaköre minden iparágban egyaránt kiemelt fontosságú a mai gyorsan változó technológiai környzetben.

A felhasználó-központú terméktervezés kérdéseiről a BME Ergonómiai és Pszichológiai Tanszék előadójától hallottunk sok érdekességet.

A SAASCO részéről Juhász Attila az új felhasználói felület tervezési szabványára (EN 62366-1-2015) hívta fel a figyelmet.

A CEcertiso Kft. előadója “laikus” felhasználói szemmel világított rá a termék-használhatóság sok aspektusára.

Urbán Gábor előadása kiemelte, hogy a gép és villamos berendezés gyártók számára is elengedhetetlen ismerni a használhatóság minden aspektusát, ami befolyásolhatja a kezelői elégedettséget és a felhasználói biztonságot.

                                                            

A gép kialakításakor az ember-gép interfész összehangolása, ezen belül például az ergonómiai elvek ismerete (EN ISO 12100:2010) vagy a kijelzők és a kezelőelemek tervezésének követelményeire vonatkozó szabványossági előírások (MSZ EN 894 sorozat) betartása nagyban befolyásolja a tevékenység teljesítményét és megbízhatóságát, és ebből következően csökkenti a hibák valószínűségét a géphasználat minden szakaszában.

A nap utolsó előadása egy látványos bemutatóval párosult, ahol a SAASCO Kft. egy korábbi validálási eljárását mutatta be mobil használhatósági laboratóriuma segítségével. Ez a bemutató is mindenki számára bebizonyította, hogy a használhatósági tesztek viszonylag egyszerű módszerekkel is elvégezhetők. 

A DIGITERM Kft. biztosította a bemutatóhoz szükséges COMFORT-4 kezelőszéket. Ezúton is köszönjük a Digiterm Kft. támogatását!

 

A használhatóság támakörének fontosságát az is mutatja, hogy az MTV stábja is jelen volt és be fognak számolni az eseményről.

Mivel a „használhatóság” jogi követelmény számos termékkör esetén, amit természetesen a szabványok nagyon konkrét módon írnak elő, de ezeket ma még kevesen ismerik, ezért most is azzal zárjuk:

„Fontos, folytatni kell!”